Zo voorkom je een corona-burnout

De coronacrisis heeft bij veel mensen voor een burn-out gezorgd. Uit onderzoek van vakbond CNV ,van deze zomer, bleek dat 1 op de 10 ondervraagden deels door deze crisis tegen een burn-out aan zit.

1,4 miljoen Nederlanders lopen nu risico op een burn-out”, vertelt Barbara Kok, therapeut bij Burn Out Poli. Klaran van ’t Vlie, arbeids- en organisatiepsycholoog en directeur van stresspreventiebureau Burnout Amsterdam, herkent dit. Het aantal loopt op met de coronacrisis: “Wat er eigenlijk gebeurd is, is dat we door de crisis te veel aanstaan. Het is allemaal anders dan anders, dat kost gewoon veel meer energie. Het is met je energie net als met je bankrekening: als je te veel opneemt, dan kom je rood te staan.

Volgens Van ’t Vlie merk je dat je ’roodstaat’ “Als je slechter gaat slapen, moe bent maar toch vroeg wakker wordt, een korter lontje hebt en je minder goed kan concentreren.

 

Corona-burnout wat wil je weten?

  1. Stort je terug
  2. Plan persoonlijke gesprekken in
  3. Psychische klachten
  4. Ouderen stabieler

 

1. Stort je terug

Om een burnout te voorkomen moet je gaan ’terugstorten’: na elke anderhalf uur tot twee uur werk even pauze nemen en minstens een half uur lunchpauze per dag. “Even je brein in de offline modus zetten. Loop bijvoorbeeld een rondje”, zegt Van ’t Vlie. “Belangrijk is ook de scheiding tussen werk en privé te behouden. Hou kantoortijden aan.”

Van’t Vlie raadt mensen aan een ’tijdsvertraging’ in te bouwen als het allemaal wat lastiger wordt. “Als een collega of leidinggevende vraagt of je iets kan doen, zeg dan ’ik ga er even over nadenken en kom er zo op terug’. Dan kun je voelen of het wel zo’n goed idee is om die extra taak erbij doen.

Je moet het niet alleen willen oplossen, zeggen de experts. De werkgever heeft een zorgplicht en moet zich aan de Arbowet houden. Daarin staan bepalingen en richtlijnen voor het arbobeleid in organisaties. Organisaties bepalen wel zelf hoe zij daar invulling aan geven.

Een werkgever kan een rol spelen in het voorkomen van een burnout, zegt Kok. “Door niet alleen maar te drukken op personeel en output, zorg je dat werknemers die toch al meer stress hebben dan voorheen, productiever, blijer of meer betrokken worden.” Daarbij hoort ook dat je moet zorgen dat mensen het gevoel hebben dat ze iets bijdragen aan de organisatie. “Van ’een gezellige werkvloer’ moeten we het niet meer hebben.

Kok merkt op dat onderzoeken uitwijzen dat als mensen vaak korte tijd ziekteverlof opnemen, 60% daarvan een burn-out krijgt. “Er is dan iets aan de hand, en iemand komt er niet zelf uit.”

 

2. Plan persoonlijke gesprekken in

Daarom raadt Kok werkgevers aan om ook persoonlijke gesprekken in te plannen en sowieso vaker naar het persoonlijke leven van hun werknemers te vragen. “Door al die privacywetgeving vinden veel leidinggevenden het doodeng een gesprek met hun werknemer te hebben, maar het gaat gewoon erom dat je laat zien ’ik wil je aandacht geven, ik ben geïnteresseerd in jou’. Je ziet mensen echt ontspannen als ze een empathisch gesprek hebben gehad met hun leidinggevenden”, zegt Kok.

 

3. Psychische klachten

Meer dan de helft van de Nederlanders zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Mensen missen vooral contact, spontaniteit en zekerheid in hun leven. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 leden van het eigen opiniepanel over de invloed van de coronacrisis op de geestelijke gezondheid van mensen in het land.

De mensen geven aan tevreden te zijn met hun leven, maar de mentale schade van de crisis is een half jaar na de eerste besmetting toch zichtbaar. 60 procent zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van mentale klachten. Dit varieert van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen.

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke problemen van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent).

 

4. Ouderen stabieler

Van de 65-plussers zegt 48 procent één of meerdere mentale klachten te hebben (ervaren). Volgens het opiniepanel is dat opvallend; de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico’s heeft de minste mentale problemen.

 

Neem contact met ons op om te kijken hoe we u kunnen helpen!

Leave A Comment

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 10 recensies
js_loader