10 dingen die gebeuren met je lichaam wanneer je elke dag 30 minuten wandelt

10 dingen die gebeuren met je lichaam wanneer je elke dag 30 minuten wandelt

 1. Verbeterde hersenfuncties
 2. Beter zicht
 3. Gezonder hart
 4. Verhoogde longcapaciteit
 5. Een gezonde pancreas
 6. Verbeterde spijsvertering
 7. Sneller vet verbranden en spieren opbouwen
 8. Sterkere gewrichten en benen
 9. Sterkere ruggengraat
 10. Een kalme geest
 11. Bonustip: wandel in het bos

 

1. Verbeterde hersenfuncties

Zoals deze studie aantoont, kan wandelen vroege dementie voorkomen, het risico op Alzheimer verkleinen en mentale gezondheid verbeteren. Een Spaanse onderzoek waar meer dan 30.000 vrijwilligers aan hebben deelgenomen toont dat vrouwen die minstens 3 uur per week wandelen, het risico op hartinfarcten met 43% vermindert.

2. Beter zicht

Zelfs al lijken de ogen niet direct gelinkt aan je benen, toch wordt je zicht beter na een goede wandeling. En het zou tevens ook glaucoom voorkomen door de druk op je ogen te verminderen.

3. Gezonder hart

Wandelen is zeer effectief in het voorkomen van hartziekten en beroertes. Als je dus regelmatig een wandeling gaat maken, verminder je hartproblemen door de bloeddruk te verlagen en de bloedcirculatie te verbeteren.

4. Verhoogde longcapaciteit

Een flinke wandeling verhoogt de zuurstofcirculatie in het bloed en helpt de longen beter werken. Door dieper te ademen verlaag je dus ook de symptomen die gerelateerd zijn aan longziekten.

5. Een gezondere pancreas

Het is moeilijk te geloven, maar wandelen is ook een effectieve manier om diabetes te vermijden. Het is zelfs beter dan joggen. In dit onderzoek toonden een groep wandelaars een zesvoudige verbetering in glucose-intolerantie in vergelijking met een groep joggers, over een periode van 6 maanden.

6. Verbeterde spijsvertering

Wil je je buik blij houden? Wandel dan dagelijks! Een dagelijks wandelingetje van 30 minuten vermindert niet alleen het risico op darmkanker, maar verbetert ook de spijsvertering en gaat constipatie tegen.

7. Sneller vet verbranden en spieren opbouwen

Wandelen is gemakkelijk, en iets wat weinig energie kost, het activeert de grote spieren, wat dan weer resulteert in het verbranden van vet. In een gemiddelde wandeling verbrand je zo’n 300 calorieën per uur. En 10.000 stappen per dag is beter dan een gym-abonnement! Zeker als je af en toe bergop wandelt.

8. Sterkere gewrichten en benen

Wandelen kan je mobiliteit verbeteren, versterkt de botten en verlaagt de kans op breuken. Minstens 30 minuten per dag wandelen is aanbevolen om gewrichtspijn te verminderen, stijfheid en ontstekingen.

9. Sterkere ruggengraat

Wandelen kan wonderen doen als je rugpijn ervaart door zware, intensieve oefeningen. Lange afstanden afleggen zorgt voor een betere bloedcirculatie in de ruggenwervel en verbetert je postuur en mobiliteit, wat belangrijk is voor een gezonde rug.

10. Een kalme geest

Als wandelen symptomen van depressie vermindert bij mensen met ernstige problemen, stel je dan eens voor hoeveel energie je kunt opdoen wanneer je je vermoeid of down voelt. Neem een vriend of familielid mee, en je hebt er allebei nog wat aan!

Bonustip: wandel in het bos

In de bossen wandelen is prachtig en geweldig voor het lichaam, zeggen onderzoekers. Een studie aan de Universiteit van Illinois toonde aan dat wandelen in bossen kan helpen tegen cardiovasculaire ziekten, diabetes en depressie. Volgens onderzoekers kan een paar keer per week 20 minuten wandelen in het bos je gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Iedereen weet waarschijnlijk dat wandelen gezond is, maar meer mensen moeten weten wat een wandeling van 30 minuten kan doen met je lichaam. Je zal gelukkiger zijn, je zal je beter voelen en langer leven… En wie wil dit niet?

Bron: nl.newsner.com

Comments are closed.

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 10 recensies
js_loader